Máramarosi utazásunkat azoknak a csoportoknak ajánljuk, akik Erdély magyar vonatkozású látnivalói mellett kíváncsiak egy különleges román néprajzi tájegységre is. Évszázados hegyi fatemplomok világa ez, amelyek közül sok épület az UNESCO Világörökség része is. Mindemellett gyönyörű havasi táj, egy különleges hegyi vonatozás és Szatmár megye magyar történelmi és irodalmi emlékhelyei teszik értékessé máramarosi útjainkat. Ismerjék meg Önök is Máramarost!

Hat napos Észak-erdélyi utazás

Árajánlat

Kérjen ajánlatot munkatársunktól az utazas@iranyerdely.hu email címen. Írja meg, hogy honnan, hány fővel és melyik programra szeretnének utazni. Ez alapján munkatársunk elkészíti az Önök személyre szabott ár- és programajánlatát. Az utazás ára függ a csoport létszámától, az indulási helyszíntől és a választott programtól.

40 fő feletti csoport esetén az utazás két fő részére díjtalan. 40 fő alatt 1 fő részére díjtalan.


Programajánlat

1. nap
Nagykároly: Károlyi-kastély, Petőfi Sándor szobra.
Érmindszent: Ady Endre szülőháza és emlékmúzeuma.
Szatmárnámeti: városnézés. Püspöki székesegyház, régi Városháza, Tűzoltótorony, Kölcsey Ferenc, Szatmár-megye korabeli országgyűlési képviselőjének szobra.
Koltó: Petőfi-Teleki múzeum.
Szállás elfoglalása és vacsora Koltón. Elhelyezés a falu vendégházaiban, magyar családoknál.
2. nap
Reggeli, majd a környék nevezetességeinek a felkeresése következik.
Nagybánya megismerése: Szilágyi Erzsébet lakóháza, Arany Sas fogadó (Petőfi nászéjszakájának helyszíne), István szálló, Szent István-torony, majd
gyalog túrára indulunk a közeli Gutin-hegységbe a Kakastaréj 1428 m magas jellegzetes sziklafalához. Majd leereszkedünk a Kakastaréj lábánál található tőzegláphoz, amely különleges növényvilággal rendelkezik. Innen az Ökör-mezőn keresztül túrázunk vissza a Gutin-hágóra. Táv: 14 km, szint: fel 600 m, le 600 m, menetidő: 6 óra.
Akik nem kívánnak a hosszabb és nehezebb túrán részt venni, az alábbi programra mehetnek:
Bódi-tó: séta a hegyek között fekvő tó körül, szabad program, amelynek keretében felvonóval fel lehet jutni a Magosa hegy 1246 méter magas csúcsúhoz.
Szállás és vacsora Koltón.
3. nap
Reggeli, majd indulás a Máramarosi-havasok irányába az 1040 méter magas a Neteda-hágón keresztül, Európa egyik utolsó olyan vidékére ahol fennmaradt a hagyományos falusi kultúra és népviselet.
Dióshalom: Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő fatemplom felkeresése, amely a legmagasabb toronnyal büszkélkedhet a fatemplomok közül.
Szerfalva: Hagyományos máramarosi falu, ahol megtekinthetjük a vidék jellegzetes faházait és kapuit, és egy különleges, fából készült vízimalmot.
Barcánfalva: Ortodox kolostor megtekintése. Itt található 62 méter magas fatemplom Európa legmagasabb fa építménye. Majd egy olyan függőhidat próbálhatnak ki a vállalkozó kedvű utasok, amit a helyiek minden nap használnak, hogy a folyón túli otthonaikba eljussanak.
Érkezés Felsővisóra a délutáni órákban. Szállás elfoglalása, vacsora. Szállás Panzióban.
4. nap
Reggeli, majd egy különleges hegyi vasutazás következik.
A szállás közeléből indul a keskeny nyomtávú hegyi vasút, a híres Mokanica, amivel a helyi favágók szállítják le a fát a Máramarosi-havasokról. A vasutazás reggel 8-től 15-ig tart.
Szabadprogram, pihenés Felsővisón, wellness-használattal a szálláson (jakuzzi, szauna).
Szállás és vacsora Felsővisón.
5. nap
Reggeli, majd a Radnai-havasok legszebb tájaira látogatunk.
Borsafüredről felvonózás a Lóhavasi-vizeséshez, ami Kelet-Közép Európa legnagyobb állandó vízesése. Majd egy nehéz hegyi túra következik a Lovak tavához és a 2158 méter magas Galgaló-csúcshoz. Akik nem akarják a nehezebb hegymászást, ők egy könnyebb hegyi sétával túrázhatnak vissza a buszhoz. Túra után az 1416 méter magas Borsai-hágóhoz megyünk fel a Kárpátokban, az ezeréves határhoz, ahol felkeressük az 1940-es visszacsatolás után épült Árpád-vonal megmaradt romjait.
Szállás és vacsora Felsővisón.
6. nap
Reggeli, majd indulás Magyarország irányába a Visó-völgyében.
Máramarosszigeten városnézés: belváros, Református templom, kommunista diktatúra börtönmúzeuma, Zsinagóga.
Szaplonca: Vidám temető meglátogatása.
Ékezés haza az esti órákban.